Czyli kuchnia podróży – Podróże inspirują, dlatego jesienna wizyta w Nowym Jorku zainspirowała Malikę do pokazania różnorodności kuchni Stanów Zjednoczonych. W Wielkim Jabłku można spotkać na ulicznych straganach inspirację do stworzenia zaskakującego menu, przemieszczać się od samego NYC poprzez Florydę, Luizjanę, Texas, aż po słoneczne Hawaje. Te produkty, które tworzą bazę przepisów rdzennych mieszkańców kontynentu połączone z wielobarwną i międzynarodową, napływową kulturą potrafią zaskoczyć. Hot Dog, Hamburger i Coca Cola to nie jedyne co można odkryć w Ameryce!
47,- New York — Pastrami wołowe naszej roboty z domowym spicy mayo, peklowanym ogórkiem curry, na pszenno żytnim chlebie na zakwasie
59,- Luizjana/Nebraska — Krewetki w sosie gumbo na wywarze z langustynek, chorizo, warzywa, bułeczka cynamonowa z harissą
78,- Massachussets — Halibut w sosie clam chowder z vongolami i ziemniakami Hasselback
56,- Delaware — Pierś z kurczaka zagrodowego w szafranowym sosie saffi podane na slippery dumplings czyli na domowym makaronie
64,- Texas — Żeberka wieprzowe z naszym sosem BBQ i teksańskim ryżem z orzechami pekan
97,- New Jersey — Kotleciki jagnięce z sosem cydrowym,„frytki” z ziemniaczanego gratin
67,- Hawaii – Poke bowl, marynowany tuńczyk, awokado, łososiowa marchewka, ogórek piklowany, rzodkiewka, ryż, dressing klonowy
56,- New York — Wegańska kanapka Reubena, nasze seitan pastrami, kiszona kapusta, sos rosyjski z siemienia lnianego
34,- Florida — Key Lime Pie, tarta limonkowa z puszystym kremem z białej czekolady