USA / marzec-kwiecień 2023 

Czyli kuchnia podróży – Podróże inspirują, dlatego jesienna wizyta w Nowym Jorku zainspirowała Malikę do pokazania różnorodności kuchni Stanów Zjednoczonych. W Wielkim Jabłku można spotkać na ulicznych straganach inspirację do stworzenia zaskakującego menu, przemieszczać się od samego NYC poprzez Florydę, Luizjanę, Texas, aż po słoneczne Hawaje. Te produkty, które tworzą bazę przepisów rdzennych mieszkańców kontynentu połączone z wielobarwną i międzynarodową, napływową kulturą potrafią zaskoczyć. Hot Dog, Hamburger i Coca Cola to nie jedyne co można odkryć w Ameryce!

Przystawki

47,- New York — Pastrami wołowe naszej roboty z domowym spicy mayo, peklowanym ogórkiem curry, na pszenno żytnim chlebie na zakwasie

59,- Luizjana/​Nebraska — Krewetki w sosie gumbo na wywarze z langustynek, chorizo, warzywa, bułeczka cynamonowa z harissą

Dania główne

78,- Massachussets — Halibut w sosie clam chowder z vongolami i ziemniakami Hasselback

56,- Delaware — Pierś z kurczaka zagrodowego w szafranowym sosie saffi podane na slippery dumplings czyli na domowym makaronie

64,- Texas — Żeberka wieprzowe z naszym sosem BBQ i teksańskim ryżem z orzechami pekan

97,- New Jersey — Kotleciki jagnięce z sosem cydrowym,​„frytki” z ziemniaczanego gratin

67,- Hawaii – Poke bowl, marynowany tuńczyk, awokado, łososiowa marchewka, ogórek piklowany, rzodkiewka, ryż, dressing klonowy

56,- New York — Wegańska kanapka Reubena, nasze seitan pastrami, kiszona kapusta, sos rosyjski z siemienia lnianego

Deser

34,- Florida — Key Lime Pie, tarta limonkowa z puszystym kremem z białej czekolady

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt