Polska Zima / listopad-grudzień 2022 

Czyli kuchnia podróży – na Święta każdy chce wrócić do siebie, dlatego grudniowa podróż jest bardziej podróżą w czasie. Cofamy się do czasów Królowej Marysieńki i jej odkrycia ziemniaka, aż po czasy ostatniego polskiego króla Poniatowskiego, który sprowadził na nasze stoły francuski styl. Nasze dania są inspirowane kuchnią staropolską, zarówno dworską jak i prostszą, bardziej plebejską. Wykorzystujemy produkty emblematyczne dla naszych​„konfektów” jak grzyby, kasze, miody, orzechy, dziczyznę. Przypominamy jednocześnie o inspiracjach zachodnich dworskich kucharzy, które pojawiały się na staropolskich stołach. Nie zapominamy o przyprawach, które z wdziękiem współtworzyły wraz ze smakiem kwaśnym i słodkim paletę gustów naszych przodków.

Przystawki

29,- Matias z sałatką Waldorf, seler, rodzynki, jabłko, orzech włoski

32,- Pasztet z kaczki podany z marynowaną na słodko gruszką i kwaśnymi piklami grzybowymi

Dania główne

–,- Ryba na dziś

54,- Faszerowane kaszą i grzybami udko z kurczaka, purée z pieczonym jabłkiem, sos demi-glacé

59,- Konfitowane udo z kaczki, glazurowany burak, purée z pasternaku i pieczoną śliwką

89,- Udziec jagnięcy podany na bigosie z wędzoną śliwką, babka ziemniaczana, crème fraiche

64,- Boczek z dzika podany na wielkopolskiej pyzie drożdżowej, brukselka, sos winny

49,- Łazanki lwowskie ze słodkiej kapusty z leśnymi grzybami, domowy makaron

54,- Beet Wellington, czyli pieczeń z buraka z farszem borowikowym, zawinięta w maślane chrupiące ciasto

Deser

29,- Mus karmelowy z piernikiem i pigwą

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt