Wczesna jesień to bakłażany, papryka, granat, figi, włoskie orzechy. Te produkty zaprowadziły nas do Turcji, której osmańskie smaki od dawna chcieliśmy przedstawić w naszym menu. Kuchnia współczesnej Turcji to spuścizna Imperium Osmańskiego, którego ekspansywność zarówno w kulturze jak i w kuchni jest zauważalna w wielu krajach Bliskiego Wschodu, na Bałkanach, a także w Europie, w tym również w Polsce.
Odziaływanie jest dwustronne, ponieważ w kuchni Tureckiej widać również wpływy kuchni europejskiej, zwłaszcza greckiej. Kuchnia tych przesyconych historią migracji ludzkich terenów jest przebogata i niestety, niespisana. Dlatego każdy z nas myśląc Turcja, poza obrazkami z wakacyjnych folderów widzi kebab. Zapraszamy do zapoznania się z nasza opowieścią o kuchni osmańskiej.
44,- Domowy serek labneh z czosnkiem, pieczonymi warzywami, granatem i czarnuszką, pita
–,- Ryba na dziś
54- Korzenny kurczak z sosem muhammara z pieczonej papryki, maślanym selerem i orzechem włoskim
64,- Podwędzana pierś z kaczki z sos morelowym, kasztanami i nutą araku, ciastko dyniowe z pomarańczą
89,- Jagnięcina w sosie z granata, pilaw ryżowy zapiekany w cieście jogurtowym, melon z miętą, orzeszki pini
62,- Wołowina siekana z warzywami i czarną porzeczką zapiekana pod francuskim ciastem, czerwona cebula z sumakiem
47,- Burek czyli zapiekanka z ciasta yufka, z wege mięsem, warzywami i czerwoną soczewicą, sałatka
49,- Tureckie pierożki z dymnym bakłażanem, pieczonym pomidorem i kozim serem, palone masło, sałatka z kopru włoskiego
29,- Sernik chałwowy z sosem z czarnej porzeczki, kruche ciastko kadaif