Kuchnia meksykańska / maj-czerwiec 2022 

Czyli kuchnia podróży – na przedsmak lata wybraliśmy Meksyk. Wyobraziliśmy sobie odkrywców, którzy u schyłku XV w. odkryli bogate ziemie Majów i Azteków. Hiszpańscy konkwistadorzy nie obeszli się łaskawie z ludem tych ziem. Zachłysnęli się nie tylko złotem ale również bogactwem kuchni odkrytego regionu. Wyobraźmy sobie hiszpańskich konkwistadorów, którzy wkrótce po przepędzeniu Maurów ze swych ziem odnaleźli Nowy Świat i pili kakao, którego majańska nazwa brzmiała chakau haa. Pili je z pozłacanych rzeźbionych naczyń podawanych na skórze jaguara, jedli obfite posiłki, wśród których z pewnością była kukurydza, fasola, pomidory i bataty. Wszystkie te produkty zawitały na stałę w kuchni Europy i Afryki północnej.

Nasza przygoda z kuchnią Meksyku różni się od oryginalnych dań, które odnajdziecie w wielu Meksykańskich restauracjach Trójmiasta. Jak zwykle jest to nasza interpretacja i zabawa przedstawiająca dania takie jak kakaowe Pollo en mole, cochinita czy chili con carne.

Przystawki

43,- Sałaty z ceviche z tuńczyka, pomarańcze, rzodkiewka, awokado

29,-​„Quezo de Oaxaca” rodzaj mozzarelli z salsą z papryki i chorizo z nerkowcem

49,- Pijane krewetki z sosem z agawy i tequili, podane na sałatce z mango

Dania główne

–,- Ryba na dziś

49,- Pierś z kurczaka zagrodowego w sosie mole na bazie czekolady, otwarte kibbe z polenty, mini kukurydza marynowana w ziołach, amarantus

62,- Poddymiana pierś z kaczki, brzoskwiniowy sos z demi glacé, purée z pieczonego topinamburu

57,- Cochinita czyli rwana wieprzowina w sosie pomarańczowym w tacosie, ogórek i cebula marynowane w grejpfrucie, guacamole

64,- Bavette wołowa w chili con carne

43,- Chilli sin carne z ciecierzycą

49,- Casserole​„Chimichanga” czyli rodzaj lasagne z pieczarkami, fasolą, kaktusem nopal, chipotle i papryką, przekładana tortillą kukurydzianą

Deser

26,- Krem czekoladowo-kawowy z chrupiąca tortillą cynamonową à la churros i truskawkami

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt