Czyli kuchnia podróży – na przedsmak lata wybraliśmy Meksyk. Wyobraziliśmy sobie odkrywców, którzy u schyłku XV w. odkryli bogate ziemie Majów i Azteków. Hiszpańscy konkwistadorzy nie obeszli się łaskawie z ludem tych ziem. Zachłysnęli się nie tylko złotem ale również bogactwem kuchni odkrytego regionu. Wyobraźmy sobie hiszpańskich konkwistadorów, którzy wkrótce po przepędzeniu Maurów ze swych ziem odnaleźli Nowy Świat i pili kakao, którego majańska nazwa brzmiała chakau haa. Pili je z pozłacanych rzeźbionych naczyń podawanych na skórze jaguara, jedli obfite posiłki, wśród których z pewnością była kukurydza, fasola, pomidory i bataty. Wszystkie te produkty zawitały na stałę w kuchni Europy i Afryki północnej.
Nasza przygoda z kuchnią Meksyku różni się od oryginalnych dań, które odnajdziecie w wielu Meksykańskich restauracjach Trójmiasta. Jak zwykle jest to nasza interpretacja i zabawa przedstawiająca dania takie jak kakaowe Pollo en mole, cochinita czy chili con carne.
43,- Sałaty z ceviche z tuńczyka, pomarańcze, rzodkiewka, awokado
29,-„Quezo de Oaxaca” rodzaj mozzarelli z salsą z papryki i chorizo z nerkowcem
49,- Pijane krewetki z sosem z agawy i tequili, podane na sałatce z mango
–,- Ryba na dziś
49,- Pierś z kurczaka zagrodowego w sosie mole na bazie czekolady, otwarte kibbe z polenty, mini kukurydza marynowana w ziołach, amarantus
62,- Poddymiana pierś z kaczki, brzoskwiniowy sos z demi glacé, purée z pieczonego topinamburu
57,- Cochinita czyli rwana wieprzowina w sosie pomarańczowym w tacosie, ogórek i cebula marynowane w grejpfrucie, guacamole
64,- Bavette wołowa w chili con carne
43,- Chilli sin carne z ciecierzycą
49,- Casserole„Chimichanga” czyli rodzaj lasagne z pieczarkami, fasolą, kaktusem nopal, chipotle i papryką, przekładana tortillą kukurydzianą
26,- Krem czekoladowo-kawowy z chrupiąca tortillą cynamonową à la churros i truskawkami