Czyli kuchnia podróży – na Święta każdy chce wrócić do siebie, dlatego grudniowa podróż jest bardziej podróżą w czasie. Cofamy się do czasów Królowej Marysieńki i jej odkrycia ziemniaka, aż po czasy ostatniego polskiego króla Poniatowskiego, który sprowadził na nasze stoły francuski styl. Nasze dania są inspirowane kuchnią staropolską, zarówno dworską jak i prostszą, bardziej plebejską.
Wykorzystujemy produkty emblematyczne dla naszych„konfektów” jak grzyby, kasze, miody, orzechy, słodkowodne ryby, dziczyznę. Przypominamy jednocześnie o inspiracjach zachodnich dworskich kucharzy, które pojawiały się na staropolskich stołach.
Nie zapominamy o przyprawach, które z wdziękiem współtworzyły wraz ze smakiem kwaśnym i słodkim paletę gustów naszych przodków.
36,- Sałatka z wędzonym pstrągiem z gospodarstwa Zielenica na buraczanej paście ze świeżym chrzanem, marynowana dynia, jabłko
22,- Śledź opiekany marynowany w korzennych aromatach, chleb na zakwasie
24,- Pasztet z kaczki podany z marynowaną gruszką i chlebem
–,- Ryba dnia
64,- Pierś z perliczki podana z szafranowym ciastkiem z kaszy perłowej, sos demi-glacé i prażone kasztany
54,- Konfitowane udko z gęsi, marchewka glazurowana w pomarańczy z cynamonem i piklowana fioletowa marchew, pieczony ziemniak z ogniska
67,- Udziec jagnięcy„na dziko” podany na wielkopolskiej drożdżowej pyzie z żurawiną
71,- Udziec z jelenia duszony w„czarnym” sosie z suszonymi owocami podany na babce ziemniaczanej z berberysem
39,- Fasola wrzawska w sosie z pieczonej dyni ze śliwką i pieczonym pomidorem, seler naciowy, chleb na zakwasie
49,- Beet Wellington, czyli pieczeń z buraka z farszem borowikowym, zawinięta w maślane chrupiące ciasto
24,- Tradycyjny lwowski piernik na miodzie gryczanym, z orzechami włoskimi i laskowymi, podany z konfiturą pigwowo- różaną