Kuchnia staropolska / grudzień 2021 

Czyli kuchnia podróży – na Święta każdy chce wrócić do siebie, dlatego grudniowa podróż jest bardziej podróżą w czasie. Cofamy się do czasów Królowej Marysieńki i jej odkrycia ziemniaka, aż po czasy ostatniego polskiego króla Poniatowskiego, który sprowadził na nasze stoły francuski styl. Nasze dania są inspirowane kuchnią staropolską, zarówno dworską jak i prostszą, bardziej plebejską.
 

Wykorzystujemy produkty emblematyczne dla naszych​„konfektów” jak grzyby, kasze, miody, orzechy, słodkowodne ryby, dziczyznę. Przypominamy jednocześnie o inspiracjach zachodnich dworskich kucharzy, które pojawiały się na staropolskich stołach.


Nie zapominamy o przyprawach, które z wdziękiem współtworzyły wraz ze smakiem kwaśnym i słodkim paletę gustów naszych przodków.

Przystawki

36,- Sałatka z wędzonym pstrągiem z gospodarstwa Zielenica na buraczanej paście ze świeżym chrzanem, marynowana dynia, jabłko

22,- Śledź opiekany marynowany w korzennych aromatach, chleb na zakwasie

24,- Pasztet z kaczki podany z marynowaną gruszką i chlebem

Dania główne

–,- Ryba dnia

64,- Pierś z perliczki podana z szafranowym ciastkiem z kaszy perłowej, sos demi-glacé i prażone kasztany

54,- Konfitowane udko z gęsi, marchewka glazurowana w pomarańczy z cynamonem i piklowana fioletowa marchew, pieczony ziemniak z ogniska

67,- Udziec jagnięcy​„na dziko” podany na wielkopolskiej drożdżowej pyzie z żurawiną

71,- Udziec z jelenia duszony w​„czarnym” sosie z suszonymi owocami podany na babce ziemniaczanej z berberysem

39,- Fasola wrzawska w sosie z pieczonej dyni ze śliwką i pieczonym pomidorem, seler naciowy, chleb na zakwasie

49,- Beet Wellington, czyli pieczeń z buraka z farszem borowikowym, zawinięta w maślane chrupiące ciasto

Deser

24,- Tradycyjny lwowski piernik na miodzie gryczanym, z orzechami włoskimi i laskowymi, podany z konfiturą pigwowo- różaną

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt