Czyli kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy w Izraelu, miejscu barwnym, kolorowym, pełnym smaków przenikających się kultur. To tam Europa spotyka się z Azją i Afryką oraz niesamowitym bogactwem ich historii, nic więc dziwnego, że kuchnia tego kraju jest tak żywiołowa.
Nasza podróż to połączenie smaków żydowskiej kuchni aszkenazyjskiej z północnowschodnich terenów Europy z ciekawymi inspiracjami kuchni sefardyjskich Żydów zamieszkujących kiedyś tereny północnej Afryki i jak zwykle nasze pomysły na wykorzystanie najbardziej znanych dań, sosów i składników które spotkać można na bazarach Jaffy, Jerozolimy i Tel Avivu. Zapraszamy do wspólnej zabawy.
34,- Sałatka z naszym serem labneh z kozim mlekiem podana z pieczonymi dynią i czerwoną cebulą, granatem, figami i ziołowym sosem zough i pitą
24,- Polędwica z dorsza w sosie hraimeh z wodą różaną podana z naszym chlebem rzemieślniczym
32,- Siekana wątróbka gęsia z sosem z owoców pigwowca, podana na naszej tostowanej chałce
–,- Ryba dnia
46,- Pierś z kurczaka zagrodowego marynowana w araku, fenkuł duszony w emulsji maślanej, świeża mandarynka, ryż cytrynowy z czarną soczewicą
54,- Konfitowane udko z gęsi podane z naszym„czulentem” z liliową kapustą zapiekaną z fasolą wrzawską, ziemniaki w tłuszczu gęsim
67,- Udziec jagnięcy w sosie dyniowo-rokitnikowym na purée z karczochem jerozolimskim i pieczonym czosnkiem, olej z pestek dyni
59,- Wołowina w aromatycznym sosie śliwkowo-porowym podana na otwartym kibbe z bulguru, orzeszki pini
44,- Ziemniak faszerowany pieczarkami portobello z pieczonym pomidorem i serem feta, sos jogurtowo pomidorowy
39,- Bakłażan zapiekany podany z paprykowym piperade z kaparami i sumakiem, żółty ryż z rodzynkami i migdałami, sos tahini
22,- Ciastko orzechowo-migdałowe z pistacjami, miodem i wodą z kwiatu pomarańczy, krem franchipane