Kuchnia izraelska / listopad 2021 

Czyli kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy w Izraelu, miejscu barwnym, kolorowym, pełnym smaków przenikających się kultur. To tam Europa spotyka się z Azją i Afryką oraz niesamowitym bogactwem ich historii, nic więc dziwnego, że kuchnia tego kraju jest tak żywiołowa.


Nasza podróż to połączenie smaków żydowskiej kuchni aszkenazyjskiej z północnowschodnich terenów Europy z ciekawymi inspiracjami kuchni sefardyjskich Żydów zamieszkujących kiedyś tereny północnej Afryki i jak zwykle nasze pomysły na wykorzystanie najbardziej znanych dań, sosów i składników które spotkać można na bazarach Jaffy, Jerozolimy i Tel Avivu. Zapraszamy do wspólnej zabawy.

Przystawki

34,- Sałatka z naszym serem labneh z kozim mlekiem podana z pieczonymi dynią i czerwoną cebulą, granatem, figami i ziołowym sosem zough i pitą

24,- Polędwica z dorsza w sosie hraimeh z wodą różaną podana z naszym chlebem rzemieślniczym

32,- Siekana wątróbka gęsia z sosem z owoców pigwowca, podana na naszej tostowanej chałce

Dania główne

–,- Ryba dnia

46,- Pierś z kurczaka zagrodowego marynowana w araku, fenkuł duszony w emulsji maślanej, świeża mandarynka, ryż cytrynowy z czarną soczewicą

54,- Konfitowane udko z gęsi podane z naszym​„czulentem” z liliową kapustą zapiekaną z fasolą wrzawską, ziemniaki w tłuszczu gęsim

67,- Udziec jagnięcy w sosie dyniowo-rokitnikowym na purée z karczochem jerozolimskim i pieczonym czosnkiem, olej z pestek dyni

59,- Wołowina w aromatycznym sosie śliwkowo-porowym podana na otwartym kibbe z bulguru, orzeszki pini

44,- Ziemniak faszerowany pieczarkami portobello z pieczonym pomidorem i serem feta, sos jogurtowo pomidorowy

39,- Bakłażan zapiekany podany z paprykowym piperade z kaparami i sumakiem, żółty ryż z rodzynkami i migdałami, sos tahini

Deser

22,- Ciastko orzechowo-migdałowe z pistacjami, miodem i wodą z kwiatu pomarańczy, krem franchipane

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt