Kuchnia włoska / czerwiec 2021

W naszym pierwszym miesiącu ITALIA — w hołdzie goszczącej przez 16 lat pod naszym dzisiejszym adresem restauracji La Fortuna, ostatnio Osterii Fino. Malika Jako kuchnia północnej Afryki i Bliskiego Wschodu w czerwcu staje się częścią tej historii.


Arabowie mieli ogromny wpływ na rozwój średniowiecznej kultury europejskiej, Włochy natomiast stały się jej porte paroles”. Wenecja jako pierwszy importer bakłażanów, szpinaku, migdałów, cukru i przede wszystkim przypraw. Lombardia, jako miejsce w którym uprawa ryżu jest największą do dziś w całej Europie, Sycylia i Sardynia skąd pochodzą najwspanialsze cytrusy, a także pszenica durum.


Historia mówi, że gdyby nie Maurowie nie byłoby we Włoszech ani risotta, ani makaronu. Wszystko to okraszone szafranem, kandyzowanymi owocami, granatem i wodą różaną.

Przystawki

22,- Panzanella, sałatka z pomidorami, bazylią, i grzankami, kremowy ser stracciatella

32,- Sałatka ze stekiem z kalmara, fenkuł, dressing rabarbarowy

16,- Śledź opiekany, marynowany orentalnie z szafranem i chlebem

16,- Arancini- smażone ryżowe kulki z mozzarellą, ragu warzywne 

Dania główne

54,- Sandacz, sos kaparowy i młode ziemniaki z pietruszką i groszkiem

49,- Poddymiona kaczka, gratin z bakłażanem, dżem z pomidorów i moreli z kwiatem pomarańczy

53,- Wołowina w ragu anyżowo pomidorowym arancini z mozzarellą

41,- Kurczak zagrodowy picatta, sos maślano cytrynowy z kaparami i pietruszką, naszego wyrobu pasta fresca

67,- Jagnięcina, otwarte pieczone kibbe z polentą, sos winny, bazylia, mięta, sałatka ziołowa

41,- Risotto szafranowe z faszerowanymi ricottą kwiatami cukinii lub szparagami (w zależności od dostępności)

36,- Spaghetti z cukinii i marchewki, caponata, ser owczy

Deser

22,- Kadafiya Cassata z pistacjami i mascarpone, ricotta z kandyzowanymi

owocami, lody cytrynowe

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt