W naszym pierwszym miesiącu ITALIA — w hołdzie goszczącej przez 16 lat pod naszym dzisiejszym adresem restauracji La Fortuna, ostatnio Osterii Fino. Malika Jako kuchnia północnej Afryki i Bliskiego Wschodu w czerwcu staje się częścią tej historii.
Arabowie mieli ogromny wpływ na rozwój średniowiecznej kultury europejskiej, Włochy natomiast stały się jej „porte paroles”. Wenecja jako pierwszy importer bakłażanów, szpinaku, migdałów, cukru i przede wszystkim przypraw. Lombardia, jako miejsce w którym uprawa ryżu jest największą do dziś w całej Europie, Sycylia i Sardynia skąd pochodzą najwspanialsze cytrusy, a także pszenica durum.
Historia mówi, że gdyby nie Maurowie nie byłoby we Włoszech ani risotta, ani makaronu. Wszystko to okraszone szafranem, kandyzowanymi owocami, granatem i wodą różaną.
22,- Panzanella, sałatka z pomidorami, bazylią, i grzankami, kremowy ser stracciatella
32,- Sałatka ze stekiem z kalmara, fenkuł, dressing rabarbarowy
16,- Śledź opiekany, marynowany orentalnie z szafranem i chlebem
16,- Arancini- smażone ryżowe kulki z mozzarellą, ragu warzywne
54,- Sandacz, sos kaparowy i młode ziemniaki z pietruszką i groszkiem
49,- Poddymiona kaczka, gratin z bakłażanem, dżem z pomidorów i moreli z kwiatem pomarańczy
53,- Wołowina w ragu anyżowo pomidorowym arancini z mozzarellą
41,- Kurczak zagrodowy picatta, sos maślano cytrynowy z kaparami i pietruszką, naszego wyrobu pasta fresca
67,- Jagnięcina, otwarte pieczone kibbe z polentą, sos winny, bazylia, mięta, sałatka ziołowa
41,- Risotto szafranowe z faszerowanymi ricottą kwiatami cukinii lub szparagami (w zależności od dostępności)
36,- Spaghetti z cukinii i marchewki, caponata, ser owczy
22,- Kadafiya Cassata z pistacjami i mascarpone, ricotta z kandyzowanymi
owocami, lody cytrynowe