Kuchnia indyjska / październik 2021 

Kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy w Indiach, kolebce wielu kultur, religii i tradycji, w tym także kulinarnych. Spotkamy tu wyznawców islamu, buddyzmu, dżinizmu oraz hinduizmu — największej religii na Półwyspie Indyjskim. Ten ostatni miał największy wpływ na sposób odżywiania się w tym regionie. 


Arabskie karawany, odkąd odkryły bogactwo przypraw i innych produktów z Azji były tam stałymi gośćmi. Niektórzy podróżnicy tylko ubogacali tym swoją arabska kulturę, inni zostali tam na stałe i wzbogacili Indie. Nie dziwcie się więc Drodzy Goście, że nasze dania są tak niedosłowne i nie zawsze przypominają te, które znacie z indyjskich kuchni.


Kontynuujemy naszą zabawę ze smakiem, podróżujemy i łączymy nasze doświadczenia z kulturą, którą odkrywamy wraz z Wami!

Przystawki

24,- Samosy z farszem z ziemniaków z zielonym groszkiem i sosem mango-chilli

16,- Przystawka dnia

48,- Sałatka z krewetkami w sosie kokosowo limonkowym z chilli ziołami na ryżu z warzywami

Dania główne

–,- Ryba dnia

46,- Butter chicken – pierś z kurczaka zagrodowego w delikatnym pomidorowym sosie z orzechami nerkowca i żółtym kuskusem mograbieh

49,- Poddymiona kaczka Tharavu, z ciemnym sosem masala, tamaryndowo-cynamonowym i gniecionym ziemniakiem ras el hanut, sałatka z mango

67,- Jagnięcina Rogan Josh ze słodko kwaśną sałatką z dyni z daktylami i tamaryndem, pieczywo z czarnuszką

59,- Wołowina w jogurtowo ‑kokosowym sosie korma, na ryżu basmati

49,- Makhani dal – czarna soczewica z serem ajurwedyjskim z gospodarstwa „ Sosnowe Wzgórza” w maślano pomidorowym sosie z chlebkiem nan

36,- Pieczony marynowany kalafior z kuminowym purée z czarnuszką i zimnym sosem jogurtowoziołowym

Deser

22,- Deser mango z kremem waniliowym, ciasteczkiem kadif i pudrem z hibiskusa

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt