Kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy w Indiach, kolebce wielu kultur, religii i tradycji, w tym także kulinarnych. Spotkamy tu wyznawców islamu, buddyzmu, dżinizmu oraz hinduizmu — największej religii na Półwyspie Indyjskim. Ten ostatni miał największy wpływ na sposób odżywiania się w tym regionie.
Arabskie karawany, odkąd odkryły bogactwo przypraw i innych produktów z Azji były tam stałymi gośćmi. Niektórzy podróżnicy tylko ubogacali tym swoją arabska kulturę, inni zostali tam na stałe i wzbogacili Indie. Nie dziwcie się więc Drodzy Goście, że nasze dania są tak niedosłowne i nie zawsze przypominają te, które znacie z indyjskich kuchni.
Kontynuujemy naszą zabawę ze smakiem, podróżujemy i łączymy nasze doświadczenia z kulturą, którą odkrywamy wraz z Wami!
24,- Samosy z farszem z ziemniaków z zielonym groszkiem i sosem mango-chilli
16,- Przystawka dnia
48,- Sałatka z krewetkami w sosie kokosowo limonkowym z chilli ziołami na ryżu z warzywami
–,- Ryba dnia
46,- Butter chicken – pierś z kurczaka zagrodowego w delikatnym pomidorowym sosie z orzechami nerkowca i żółtym kuskusem mograbieh
49,- Poddymiona kaczka Tharavu, z ciemnym sosem masala, tamaryndowo-cynamonowym i gniecionym ziemniakiem ras el hanut, sałatka z mango
67,- Jagnięcina Rogan Josh ze słodko kwaśną sałatką z dyni z daktylami i tamaryndem, pieczywo z czarnuszką
59,- Wołowina w jogurtowo ‑kokosowym sosie korma, na ryżu basmati
49,- Makhani dal – czarna soczewica z serem ajurwedyjskim z gospodarstwa „ Sosnowe Wzgórza” w maślano pomidorowym sosie z chlebkiem nan
36,- Pieczony marynowany kalafior z kuminowym purée z czarnuszką i zimnym sosem jogurtowoziołowym
22,- Deser mango z kremem waniliowym, ciasteczkiem kadif i pudrem z hibiskusa