Po arabsku mówi się al.-fath- otwarcie, w Europie conquista – podbój. Niezależnie od semantyki, wielu rzeczy nie było w Hiszpanii przed 711 rokiem:
Ryżu, cytryn, pomarańczy, cukru, pieprzu, czosnku, bakłażanów, ciecierzycy, soczewicy, brzoskwiń, moreli, fig, pigwy, granatów, suszonych owoców, szafranu, kolendry, migdałów, miodu i cynamonu, karczochów, dyni, marchwi, ogórków, cebuli, szpinaku, bazylii, tymianku, sezamu, kminu, większości jednogarnkowych potraw i gęstych zup.
Jak wyglądałaby kuchnia hiszpańska bez paeli, gazpacho, churros i dulce de lece? Na szczęście nie musimy się o tym przekonywać a zatem korzystamy z bogactwa smaków i przedstawiamy nasz pomysł na Hiszpańskie smaki.
16,- Croquetas de jamon, klasyczne tapas, z szynka długodojrzewającą
45,- Czosnkowo pietruszkowe krewety Black Tiger grillowane w całości i podane na
sałatach
27,- Orzeźwiająca sałatka tabule na bulgurze, z dużą ilością świeżej pietruszki i mięty
oraz pomidorem, ogórkiem oliwkami i czerwoną cebulą
16,- Śledź escabeche z tymiankiem i rozmarynem, pan con tomate
59,- Kulbin na sezamowym czarnym ryżu, sałatka z wodorostów,limonka
43,- Kurczak, fideos z bulgurem, czosnek, suszone pomidory, bakłażan
49,- Kaczka z sałatką arganową i pomarańczami, czarny ryż, migas , czyli chrupiący
chleb
67,- Jagnięcina podana na tortilla de patatas, z karmelizowaną cebulą w miodzie z
brandy
56,- Wołowina w stylu „rabo de toro” na zapiekanym ryżu z ciecierzycą, berberysem i
morelami
41,- Empanada z pomidorami i koprem włoskim, zielone oliwki i sałatką
38,- Samfaina, czyli hiszpańskie ratatouille, z naszą wersją patatas bravas, ser owczy
22,- Kadaif, migdałowy krem frangipane z kwiatem pomarańczy, świeże owoce