Kuchnia hiszpańska / lipiec 2021 

Po arabsku mówi się al.-fath- otwarcie, w Europie conquista – podbój. Niezależnie od semantyki, wielu rzeczy nie było w Hiszpanii przed 711 rokiem: 


Ryżu, cytryn, pomarańczy, cukru, pieprzu, czosnku, bakłażanów, ciecierzycy, soczewicy, brzoskwiń, moreli, fig, pigwy, granatów, suszonych owoców, szafranu, kolendry, migdałów, miodu i cynamonu, karczochów, dyni, marchwi, ogórków, cebuli, szpinaku, bazylii, tymianku, sezamu, kminu, większości jednogarnkowych potraw i gęstych zup.


Jak wyglądałaby kuchnia hiszpańska bez paeli, gazpacho, churros i dulce de lece? Na szczęście nie musimy się o tym przekonywać a zatem korzystamy z bogactwa smaków i przedstawiamy nasz pomysł na Hiszpańskie smaki.

Przystawki

16,- Croquetas de jamon, klasyczne tapas, z szynka długodojrzewającą

45,- Czosnkowo pietruszkowe krewety Black Tiger grillowane w całości i podane na

sałatach

27,- Orzeźwiająca sałatka tabule na bulgurze, z dużą ilością świeżej pietruszki i mięty

oraz pomidorem, ogórkiem oliwkami i czerwoną cebulą

16,- Śledź escabeche z tymiankiem i rozmarynem, pan con tomate

Dania główne

59,- Kulbin na sezamowym czarnym ryżu, sałatka z wodorostów,limonka

43,- Kurczak, fideos z bulgurem, czosnek, suszone pomidory, bakłażan

49,- Kaczka z sałatką arganową i pomarańczami, czarny ryż, migas , czyli chrupiący

chleb

67,- Jagnięcina podana na tortilla de patatas, z karmelizowaną cebulą w miodzie z

brandy

56,- Wołowina w stylu rabo de toro” na zapiekanym ryżu z ciecierzycą, berberysem i

morelami

41,- Empanada z pomidorami i koprem włoskim, zielone oliwki i sałatką

38,- Samfaina, czyli hiszpańskie ratatouille, z naszą wersją patatas bravas, ser owczy

Deser

22,- Kadaif, migdałowy krem frangipane z kwiatem pomarańczy, świeże owoce

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt