Kalimera! Wybór naszej kuchni podróży na lato nie był łatwy. Postanowiliśmy pojechać do Grecji, bo to podobno jedno z ulubionych miejsc wakacyjnych Polaków. Z jakim wyobrażeniem kuchni się zmierzyliśmy?
Faszerowane liście winogron, oliwki kalamata, dziko rosnący koper włoski, rozmaryn i inne zioła, jagnięcina, ryby i owoce morza, no i oczywiście musaka. Czy wiecie, że musaka nie jest wcale grecka? Jest arabska, a wersja z beszamelem to udana próba zeuropeizowania dania i odcięcia się od tureckich naleciałości z początku XX wieku. Postanowiliśmy zwegetarianizować to danie używając naszego chleba na zakwasie i wyszło wspaniale! Zapraszamy zatem na nasze wersje greckich smaków, wcale nie tak odległych od Malikowych jak się wydaje na pierwszy rzut oka.
44,- Sałaty z grillowanym serem halloumi, grillowane warzywa, mięta i owoce sezonowe, melasa z granata, orzeszki pini, chrupiąca pita
39,- Marynowana słodko-kwaśna makrela, mini-gołąbki z liści winogron, mus taramasalata
54,- Krewetkiczerwone (5szt) z patelni w oliwie z czosnkiem i pietruszką, podanena toście z jabłuszkiem kaparowym i domowym majonezem z harissą i cytryną
–,- Ryba na dziś
54- Pierś z kurczaka zagrodowego marynowana w Ouzo, sos figowy, pierożki z ciasta filo faszerowane pieczonym ziemniakiem i kalafiorem z koprem włoskim
64,- Poddymiana pierś z kaczki z winogronowym sosem demi glacé podana z tostowaną figową brioche
87,- Jagnięcina w sosie na czerwonym winie, maślana zapiekanka z ziemniaków, sałatka z oliwkami kalamata
67,- Bavette wołowa w korzennym sosie stifado, karmelizowana szalotka, gnieciony ziemniak ras el hanout
44,- Greckie ratatuj z pieczonymi pomidorami i bulgurem
53,- Wegetariańska musaka czyli zapiekanka z grillowanym bakłażanem i ragu pomidorowym z grecką fetą
29,- Kadaif przekładany ricottą z pistacjami, migdałami i miodem, mrożona kruszonka cytrynowa