Tym razem zatęskniliśmy za Francją. Klasyki tej kuchni stały się inspiracją na całym świecie, a my jako kuchnia Maghrebu jesteśmy z nią szczególnie związani, ze względu na historię łączącą region północnej Afryki z krajem bagietek i vinaigrette’u. To właśnie one przeniknęły do kuchni byłych kolonii francuskich, ta natomiast pokochała kuskus i kiełbaski merguez.
Z tych właśnie powodów kulinaria francuskie to jeden z najbliższych nam bałaganów, tym razem podany na luzie jak we francuskim bistro!
49,- Mule po marynarsku, klasyczne, z pietruszką, szalotką, i białym winem, podane z bagietką
42,- Zapiekana harmonijka z ciasta filo z pomidorem, tymiankiem i kozim serem
72,- Filet z okonia morskiego z zielonymi szparagami, kuskusem i sosem holenderskim
69,- Poddymiana pierś z kaczki z agrestowym crepes suzette
79,- Jagnięcina w sosie z czarnych oliwek, ratatouille z francuskimi ziemniakami
74,- Stek rzeźnika z sosem pieprzowym, białymi szparagami i konfitowanymi młodymi ziemniakami
59,- Pierś z kurczaka po prowansalsku z cytryną, ziołami i pieczonymi warzywami
57,- Sałatka nicejska z tuńczykiem tataki, jajkiem marynowanym w ras el hanut, fasolką szparagową i oliwkami kalamata
54,- Tarta ze szpinakiem i serem roquefort podana z sałatka z sosem vinaigrette
32,- Klasyczne clafoutis, czyli pieczony à la minute placek z wiśniami, podany z wiśniowym sorbetem