Czyli kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy we Francji, której kuchnia to ogromne bogactwo regionów, echo lat kolonizacji i jednocześnie ogromne kontrasty. Ponad 100 lat obecności Francuskiej Republiki w Maghrebie odmieniło kuchnię obu stron.
Tym razem nie skupimy się w naszej karcie na wpływach obu kuchni, lecz na wspólnych ulubionych smakach i klasykach kuchni tzw. pieds noirs, czyli Francuzów urodzonych w Algierii, Maroko i Tunezji. Mieszkając w Afryce tęsknili za Francją, a teraz mieszkając we Francji z nostalgią wspominają kraje Maghrebu. Nie bez powodu merguezy i kuskus od lat znajdują się na liście ulubionych dań Francuzów. Rzeczywiście jednak Francuzi przy całym swym uwielbieniu dla sztuki kulinarnej mają na stole praktycznie wszystko co jada się w Europie. W Alzacji i Lotaryngii tłuste dania z kapusty, w Prowansji kuchnie śródziemnomorską, W Baskonii i Rousillon zapożyczenia z Hiszpanii, a na północy omułki i piwo stylizowane na Belgijskim.
Do tego mnóstwo własnych specjałów, takich jak escargot Bourguignon, gaskońskie Confit, Burgundzką wołowinę, żabie udka czy langwedockie Cassoulet. Setki serów, kilka mórz pełnych ryb i Paryż z całym swoim bzikiem na punkcie gotowania oraz sztuką restauracyjną. Francja to przy tym kultywowana od wieków tradycja przyrządzania bogatych, mięsnych obiadów jak coq au vin, jakich nie ma nigdzie indziej na świecie.
24,- Escargot bourguignon ‑czyli ślimaki zapiekane w maśle czosnkowo pietruszkowym
19,- Żabie udka z sosem aioli i zieloną tapioką
34,- Sałatka nicejska z tuńczykiem, oliwki kalamata, jajo marynowane ras el hanut, pomidorki konfitowane, owoce kaparowca
37,- Sałatka z grzanką i kozim zapiekanym buche, figa, granat, orzechy i sos miodowo musztardowy
–,- Ryba dnia
44,- Coq au vin, kurczak w sosie winnym, gratin cukiniowo ziemniaczany
49,- Canard a l’orange – kaczka w sosie pomarańczowym, kardamonowe purée z batata, karmelizowana rzymska sałata
67,- Jagnięcina w sosie z oliwek – tapenada, aligot czyli purée pietruszkowo czosnkowe z serem, ogórek rozmarynowy
59,- Wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami i marynowaną cebulką, pangratatto pietruszkowe
39,- Wegańskie cassoulet na fasoli z dynią, suszoną śliwką i wędzonym tofu, oliwa pietruszkowa, fenkuł, nasza bagietka
42,- Tarta prowansalska ratatouille, sałatka
22,- Tarte tatin w naszej wersji z kadif, lody waniliowe, orzechy włoskie