Kuchnia francuska / wrzesień 2021 

Czyli kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy we Francji, której kuchnia to ogromne bogactwo regionów, echo lat kolonizacji i jednocześnie ogromne kontrasty. Ponad 100 lat obecności Francuskiej Republiki w Maghrebie odmieniło kuchnię obu stron. 


Tym razem nie skupimy się w naszej karcie na wpływach obu kuchni, lecz na wspólnych ulubionych smakach i klasykach kuchni tzw. pieds noirs, czyli Francuzów urodzonych w Algierii, Maroko i Tunezji. Mieszkając w Afryce tęsknili za Francją, a teraz mieszkając we Francji z nostalgią wspominają kraje Maghrebu. Nie bez powodu merguezy i kuskus od lat znajdują się na liście ulubionych dań Francuzów. Rzeczywiście jednak Francuzi przy całym swym uwielbieniu dla sztuki kulinarnej mają na stole praktycznie wszystko co jada się w Europie. W Alzacji i Lotaryngii tłuste dania z kapusty, w Prowansji kuchnie śródziemnomorską, W Baskonii i Rousillon zapożyczenia z Hiszpanii, a na północy omułki i piwo stylizowane na Belgijskim.


Do tego mnóstwo własnych specjałów, takich jak escargot Bourguignon, gaskońskie Confit, Burgundzką wołowinę, żabie udka czy langwedockie Cassoulet. Setki serów, kilka mórz pełnych ryb i Paryż z całym swoim bzikiem na punkcie gotowania oraz sztuką restauracyjną. Francja to przy tym kultywowana od wieków tradycja przyrządzania bogatych, mięsnych obiadów jak coq au vin, jakich nie ma nigdzie indziej na świecie.

Przystawki

24,- Escargot bourguignon ‑czyli ślimaki zapiekane w maśle czosnkowo pietruszkowym

19,- Żabie udka z sosem aioli i zieloną tapioką

34,- Sałatka nicejska z tuńczykiem, oliwki kalamata, jajo marynowane ras el hanut, pomidorki konfitowane, owoce kaparowca

37,- Sałatka z grzanką i kozim zapiekanym buche, figa, granat, orzechy i sos miodowo musztardowy

Dania główne

–,- Ryba dnia

44,- Coq au vin, kurczak w sosie winnym, gratin cukiniowo ziemniaczany

49,- Canard a l’orange – kaczka w sosie pomarańczowym, kardamonowe purée z batata, karmelizowana rzymska sałata

67,- Jagnięcina w sosie z oliwek – tapenada, aligot czyli purée pietruszkowo czosnkowe z serem, ogórek rozmarynowy

59,- Wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami i marynowaną cebulką, pangratatto pietruszkowe

39,- Wegańskie cassoulet na fasoli z dynią, suszoną śliwką i wędzonym tofu, oliwa pietruszkowa, fenkuł, nasza bagietka

42,- Tarta prowansalska ratatouille, sałatka

Deser

22,- Tarte tatin w naszej wersji z kadif, lody waniliowe, orzechy włoskie

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt