Kuchnia brazylijska / styczeń-luty 2022 

Czyli kuchnia podróży – czas na karnawał, a jak karnawał to Rio i Brazylia, kuchnia egzotyczna, odległa i bardzo mało znana.
 

Kojarzy się z churrasco czyli grillowanymi mięsami i owocami. Jak każdy z zakamarków nowego świata, Brazylia zawdzięcza swoją mieszankę smaków i tradycji kulinarnych połączeniom kultur europejskich, afrykańskich i indiańskich. Znajdziemy w niej również silne wpływy kuchni portugalskiej, holenderskiej i niemieckiej. Natomiast zróżnicowanie geograficzne i klimatyczne sprawia, że każdy region może pochwalić się innym wachlarzem smaków i aromatów.
 

W naszej kuchni staraliśmy się odkryć oryginalne smaki i stworzyć je na nowo po swojemu, wykorzystując dostępne składniki i sprowadzając kilka bardzo nietypowych jak olej donde, farofa i kilka innych obco brzmiących nazw.

Przystawki

43,- Krewetki panierowane w kokosie na salsie mango-ananas

37,- Sałaty z grillowana wołowina i chimichurri, oliwki kalamata, konfitowane pomidorki

–,- Brazylijska przystawka na dziś

Dania główne

59,- Filet z sandacza na sosie śmietanowo-winnym z suszonymi pomidorami, bazyliowa komosa ryżowa

47,- Kurczak w rumie ze słodko-kwaśną papryką duszoną w sosie z marakuji, czarny ryż, orzech brazylijski

54,- Poddymiona pierś z kaczki, sos anansowy na demiglace, purée z batata z kokosem, miechunka peruwiańska

67,- Udziec jagnięcy w sosie z pieczonych pomidorów z miętą i pieczoną polentą

57,- Feijoada” czyli czarna fasola z ozorem wołowym i wołowiną doprawiona suszonymi krewetkami z korzennymi przyprawami, pomarańcz i farofa kukurydziana

46,- Ziołowa abarà” czyli brazylijskie gołąbki” z mielonej fasoli czarne oczko”zawijanej w liście bananowca, wędzony ser ajurwedyjski, kolorowa salsa warzywna

44,- Ananasowa chakalaka z papryką i pomidorami, ciecierzyca, pomarańcz i polenta

Deser

26,- Grillowane mango ze złotym rumem brazylijskim i marakują, lody kokos marakuja

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt