Czyli kuchnia podróży – czas na karnawał, a jak karnawał to Rio i Brazylia, kuchnia egzotyczna, odległa i bardzo mało znana.
Kojarzy się z churrasco czyli grillowanymi mięsami i owocami. Jak każdy z zakamarków nowego świata, Brazylia zawdzięcza swoją mieszankę smaków i tradycji kulinarnych połączeniom kultur europejskich, afrykańskich i indiańskich. Znajdziemy w niej również silne wpływy kuchni portugalskiej, holenderskiej i niemieckiej. Natomiast zróżnicowanie geograficzne i klimatyczne sprawia, że każdy region może pochwalić się innym wachlarzem smaków i aromatów.
W naszej kuchni staraliśmy się odkryć oryginalne smaki i stworzyć je na nowo po swojemu, wykorzystując dostępne składniki i sprowadzając kilka bardzo nietypowych jak olej donde, farofa i kilka innych obco brzmiących nazw.
43,- Krewetki panierowane w kokosie na salsie mango-ananas
37,- Sałaty z grillowana wołowina i chimichurri, oliwki kalamata, konfitowane pomidorki
–,- Brazylijska przystawka na dziś
59,- Filet z sandacza na sosie śmietanowo-winnym z suszonymi pomidorami, bazyliowa komosa ryżowa
47,- Kurczak w rumie ze słodko-kwaśną papryką duszoną w sosie z marakuji, czarny ryż, orzech brazylijski
54,- Poddymiona pierś z kaczki, sos anansowy na demiglace, purée z batata z kokosem, miechunka peruwiańska
67,- Udziec jagnięcy w sosie z pieczonych pomidorów z miętą i pieczoną polentą
57,- „Feijoada” czyli czarna fasola z ozorem wołowym i wołowiną doprawiona suszonymi krewetkami z korzennymi przyprawami, pomarańcz i farofa kukurydziana
46,- Ziołowa „abarà” czyli brazylijskie „gołąbki” z mielonej fasoli „czarne oczko”zawijanej w liście bananowca, wędzony ser ajurwedyjski, kolorowa salsa warzywna
44,- Ananasowa chakalaka z papryką i pomidorami, ciecierzyca, pomarańcz i polenta
26,- Grillowane mango ze złotym rumem brazylijskim i marakują, lody kokos marakuja