Kuchnia argentyńska / sierpień 2021 

Kto choć trochę zna kuchnię Argentyny myśli grill. Tam nazywa się to Asador i nie tylko pierwsza litera łączy pieczenie dużych kawałków mięs na ogniu z kulturą arabską. W krajach arabskich ta sama czynność nazywa się Meshoui.


Maurowie, a właściwie Moryskowie, wypędzeni z Hiszpanii zaimplantowali tę technikę w południowej Ameryce dołączając do Hiszpanów, Kreolów i innych mniejszości pod koniec XVIw.


Odmienność i bogactwo produktów umożliwia Argentyńczykom komponowanie bardzo bogatych w składniki dań, jednak kuchnia tego wielkiego kraju skupia się na mięsie oraz — w rejonach wzdłuż wybrzeża — na rybach i owocach morza.


Nasza przygoda z sierpniową kartą to jak zwykle wariacje i interpretacje, jednak oparte na recepturach rozpoznawalnych dla podróżników oraz na najbardziej typowych składnikach takich jak kukurydza, quinoa, ziemniaki, bataty i oczywiście wino Malbec będące podstawowym szczepem Argentyny.

Przystawki

16,- Ceviche z tuńczyka z leche de tigre i batatem

45,- Krewetki z chili i czosnkiem, sałaty, limonka, mango

16,- Pieczone empanadas ze szpinakiem, komosą ryżową i serem solankowym

31,- Sałatka z grillowaną wołowiną i chimichurri, oliwki kalamata, konfitowane pomidory

Dania główne

54,- Stek z kalmara z chimichurri, czarna soczewica, słodko kwaśna papryka

44,- Kurczak zagrodowy, chorizo, cydr, quinoa, melon miętowy

49,- Kaczka poddymiona, sos morelowy, ciastko z batata, tapioka

74,- Kotleciki jagnięce z kostką z grilla, pieczony pomidor z pietruszką i parmezanem, ziemniaczane purée

56,- Wołowina w sosie malbec, pieczona polenta, sałatka z fasolki szparagowej

38,- Warzywna​„carbonada criolla” z kukurydzą, papryką, ser owczy, kuskus mograbieh

42,- Pastel de papa, czyli ciastko ziemniaczane z bakłażanem i boczniakami

Deser

22,- Kadaif, serniczek dulce de leche, pistacje, limonka

Ustawienia prywatnościTa strona używa ciasteczek do swojego działania.Chcielibyśmy użyć też ciasteczek do staystyki, jeżeli wyrazisz zgodę.Akceptuję ciasteczka Odrzucam ciasteczkaHomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontaktLink to Facebookico-mailwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania
    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
HomeŚniadaniaMenuPiekarniaTalerzykiWarsztatyKontakt